Osteopathie en de ouder wordende kat

Als een kat ouder wordt, treden er – net als bij mensen – nogal wat lichamelijke veranderingen op. Ouderdomsproblemen ontstaan doordat de belastbaarheid van het lichaam afneemt. Hierdoor zien we dat bijvoorbeeld spijsverterings- en stofwisselingsproblemen, maar ook problemen van het houdings- en bewegingsapparaat de kop kunnen opsteken.

Tijdens het verouderen gebeurt er heel wat met het kattenlichaam. Op jonge leeftijd is het houdings- en bewegingsapparaat van de kat soepel en flexibel, en kan het zich goed aanpassen aan de belasting. Gedurende het leven wordt een kat echter minder vitaal. De belastbaarheid van de gewrichten wordt minder, waardoor bewegingen die vroeger geen probleem vormden, nu (relatieve) overbelasting kunnen geven. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het springen; als je kat ouder wordt is de kans groot dat hij minder vaak of minder hoog springt.
Iets vergelijkbaars gebeurt ook met de stofwisseling en de spijsvertering. De hersenen, het zenuwstelsel en het hormoonstelsel spelen een belangrijke rol bij het optimaal “op gang houden” van alle lichaamsfuncties. Als een kat jong is kost dat nauwelijks moeite. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat elke cel wordt voorzien van voldoende voedings- en bouwstoffen, en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Dit ingenieuze systeem wordt echter, naarmate de leeftijd vordert, minder flexibel en kan moeite krijgen om grote schommelingen op te vangen. Daarom zien we bij de oudere kat soms klachten ontstaan zoals artrose, darm-, nier- en blaasproblemen.
Lees hier meer over artrose en Micky’s osteopathische behandeling
Lees hier meer over darmklachten en obstipatie en Tijger’s osteopathische behandeling
Lees hier meer over blaas- en nierproblemen en Blacky’s osteopathische behandeling

Vaak vormt de verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom (wervelblokkades) een belangrijk aanknopingspunt in de oplossing van een verstoring in een van de lichaamssystemen. Een dierenosteopaat benadert lichaamsstructuren en –systemen dus nooit geïsoleerd, maar altijd in relatie tot elkaar. Als katten door hun leeftijd moeite krijgen met het handhaven van hun interne evenwicht, kunnen allerlei (ouderdoms-) klachten ontstaan. Door beïnvloeding via het zenuwstelsel kunnen bijvoorbeeld artrose, darm- of nierproblemen, verlicht of opgelost worden door de osteopaat.

Het volledige artikel is gepubliceerd in Kattenmanieren 2023-6