Osteopathie en de ouder wordende kat
Als een kat ouder wordt, treden er – net als bij mensen – nogal wat lichamelijke veranderingen op. Ouderdomsproblemen ontstaan doordat de belastbaarheid van het lichaam afneemt. Hierdoor zien we dat bijvoorbeeld spijsverterings- en stofwisselingsproblemen, maar ook problemen van het houdings- en bewegingsapparaat de kop kunnen opsteken. Osteopathie kan de ouder wordende kat ondersteunen om zo lang mogelijk fit te blijven.
Tijdens het verouderen gebeurt er heel wat met het kattenlichaam. Op jonge leeftijd is het houdings- en bewegingsapparaat van de kat soepel en flexibel, en kan het zich goed aanpassen aan de belasting. Gedurende het leven wordt een kat echter minder vitaal. De belastbaarheid van de gewrichten wordt minder, waardoor bewegingen die vroeger geen probleem vormden, nu (relatieve) overbelasting kunnen geven. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan het springen; als je kat ouder wordt is de kans groot dat hij minder vaak of minder hoog springt.
Iets vergelijkbaars gebeurt ook met de stofwisseling en de spijsvertering. De hersenen, het zenuwstelsel en het hormoonstelsel spelen een belangrijke rol bij het optimaal “op gang houden” van alle lichaamsfuncties. Als een kat jong is kost dat nauwelijks moeite. Een goede bloedcirculatie zorgt ervoor dat elke cel wordt voorzien van voldoende voedings- en bouwstoffen, en dat afvalstoffen worden afgevoerd. Dit ingenieuze systeem wordt echter, naarmate de leeftijd vordert, minder flexibel en kan moeite krijgen om grote schommelingen op te vangen.
Hoe ontstaan gezondheidsproblemen?
Problemen ontstaan als het lichaam niet vrij meer is om optimaal te functioneren, bijvoorbeeld door ziekte, een trauma of een operatie. Normale lichaamsprocessen raken uit evenwicht en dat kan duidelijke klachten geven. Maar het kan ook heel subtiel beginnen. Soms functioneert een kat niet optimaal en door minder voor de hand liggende oorzaken zoals stress, (langdurig) medicijngebruik, onjuiste voeding, te weinig of onjuiste beweging, kan een kat niet lekker in zijn/haar vel zitten en dus letterlijk uit evenwicht zijn.
Als het lichaam niet in staat is om het optimale evenwicht op tijd te herstellen, kan een verstoring van de beweeglijkheid ook andere lichaamsfuncties nadelig gaan beïnvloeden. Hierdoor zien we bij de oudere kat klachten ontstaan zoals artrose, darm-, nier- en blaasproblemen.
Lees hier meer over artrose en Micky’s osteopathische behandeling
Lees hier meer over darmklachten en obstipatie en Tijger’s osteopathische behandeling
Lees hier meer over blaas- en nierproblemen en Blacky’s osteopathische behandeling
Vaak vormt de verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom (wervelblokkades) een belangrijk aanknopingspunt in de oplossing van een verstoring in een van de lichaamssystemen.
De wervelkolom speelt namelijk niet alleen een centrale rol als (bewegings-) as van het lichaam, het bevat ook het ruggenmerg waarmee met de hersenen wordt gecommuniceerd, en is uittreedplaats voor zenuwen die de rest van het lichaam aansturen. Het zenuwstelsel op zijn beurt speelt een belangrijke rol in de communicatie en handhaving van het vermogen van het lichaam om de gezondheid te bewaken. Het is een continu proces van aanpassing aan alle interne en externe veranderingen.
Een dierenosteopaat benadert lichaamsstructuren dus nooit geïsoleerd, maar altijd in relatie tot elkaar zodat het evenwicht zich weer optimaal kan herstellen.
Als katten door hun leeftijd allerlei (ouderdoms-) klachten krijgen, zoals artrose, darm- of nierproblemen, kan dit niet altijd helemaal opgelost worden. Dierosteopathie kan wél zorgen dat het lichaam ondersteund wordt in het herstellen en handhaven van een zo optimaal mogelijk gezond evenwicht, zodat de kat zo min mogelijk gezondheidsproblemen ervaart.