Artrose
Bij de oudere kat de neemt veerkracht van veel lichaamsstructuren af waardoor de belastbaarheid vermindert. Vaak zien we daardoor dat een kat anders (slechter) gaat bewegen. Als de doorbloeding minder optimaal is en het gewrichtskraakbeen wat stugger wordt kan bijvoorbeeld de schokdemping van het gewricht afnemen. We zien dan bijvoorbeeld dat katten minder gaan klimmen of springen omdat dit een te grote (lokale) belasting voor het gewricht vormt. Bewegen gaat steeds meer pijn doen.
Micky’s konijnenhupje
Micky had al langer last van een oude blessure aan haar rechter achterpoot, maar zij had daar allang mee leren leven. Als ze sprong was de afzet altijd wat scheef omdat ze minder kracht met rechtsachter zette. Ook landde ze niet helemaal recht. In haar jonge jaren was dat geen probleem. Maar toen Micky acht jaar oud was zagen haar baasjes dat ze steeds vaker met beide achterpoten “huppelde als een konijn”. Langdurige, scheve overbelasting had geleid tot schade aan het gewrichtskraakbeen van Micky’s rechterknie en aan haar beide heupgewrichten. Hierdoor was artrose ontstaan; een onomkeerbaar proces dat pijn en stijfheid veroorzaakt.
Met osteopathie was het gelukkig mogelijk om de spanning in de pijnlijke en stijve structuren te laten afnemen. Hierdoor kon de disbalans tussen het pijnlijke gewricht en de rest van het lichaam zoveel mogelijk hersteld worden. Na een paar osteopathische behandelingen kon Micky veel gelijkmatiger haar gewrichten belasten. Door het verdwijnen van de spanning in haar spieren en gewrichtskapsels, herstelde het evenwicht zich. Ook al was er nog steeds sprake van artrose in de gewrichten; Micky was na de behandeling weer in staat om met twee achterpoten tegelijk te springen. Het “konijnenhupje” heeft de eigenaar niet meer gezien.