BIOGRAFIE

Even voorstellen: mijn naam is Merel de Jonge. Mijn hele professionele achtergrond is gebaseerd op het vergaren en toepassen van kennis over ziekte en gezondheid en de, zo natuurlijk mogelijke, genezing en herstel van gezondheid en een gezond evenwicht.
Na jarenlange ervaring in de humane gezondheidszorg (bijvoorbeeld als fysiotherapeut en traditioneel Chinees geneeskundige) heb ik besloten in 2018 het roer om te gooien. Mijn grote liefde voor katten en mijn medisch-, wetenschappelijke achtergrond ben ik professioneel gaan combineren. Inmiddels heb ik de opleiding dierosteopathie afgerond, onder andere met de thesis “Een osteopathische visie op de nieren van de kat” en ben ik door ICREO gecertificeerd voor osteopathie bij dieren, zoals katten, honden, andere (huis-) dieren en paarden.
Dierosteopathie is een op wetenschap gebaseerde geneeswijze die het gehele dier in ogenschouw neemt. Dit stelt mij goed in staat mijn holistische en causale benadering van ziekte en gezondheid te verwezenlijken. Hierbij werk ik graag samen met dierenartsen en andere behandelaars van een dier, zodat de eigenaar de optimale informatie en het dier de optimale behandeling en nazorg krijgt.

Relevante voltooide opleidingen
Fysiotherapie (Bachelor, School voor Fysiotherapie ’s Hertogenbosch, 1985)
Traditionele Chinese Geneeskunde en Acupunctuur (European University for Traditional Chinese Medicine, Utrecht en Beijing, 1988)
Cranial-Sacral Therapy (The International Academy of Osteopathy, Gent, 1992)
Advanced Course Cranial-Sacral Therapy (The International Academy of Osteopathy, Gent, 1993)
Haptonomie (Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie, Overasselt, 1994)
Bedrijfsfysiotherapie (Hogeschool Rotterdam, 1998)
Pharmacovigilance (MSc, University of Hertfordshire, Engeland, 2009)
Dierosteopathie (The International College for Research on Equine Osteopathy, Nuenen, 2021)

KWALITEITSWAARBORG
Dierenosteopaat is helaas een onbeschermde titel. Dat maakt dat het voor een diereneigenaar soms lastig is een goed gekwalificeerde osteopaat te vinden. Alleen een medische vooropleiding biedt toegang tot The International College for Research on Equine Osteopathy (ICREO) opleiding.
Kwaliteitswaarborg wordt echter niet alleen gevormd door de gedegen voor- en osteopathische opleiding maar ook door deelname aan internationale conferenties en het volgen van bijscholingen. Het intercollegiaal overleg binnen de beroepsgroep van ICREO osteopaten en het lidmaatschap van de NVDO zijn waardevol om de professionele kwaliteit te blijven waarborgen.