BIOGRAFIE
Even voorstellen: mijn naam is Merel de Jonge.
Mijn hele professionele achtergrond is gebaseerd op het vergaren en toepassen van kennis over ziekte en gezondheid en de, zo natuurlijk mogelijke, genezing en herstel van gezondheid en een gezond evenwicht.
Na jarenlange ervaring in de humane gezondheidszorg (onder andere als fysiotherapeut en traditioneel Chinees geneeskundige) heb ik besloten in 2018 het roer om te gooien. Mijn grote liefde voor katten en mijn medisch-, wetenschappelijke achtergrond ben ik professioneel gaan combineren.
Dierosteopathie, een op wetenschap gebaseerde geneeswijze die het gehele dier in ogenschouw neemt, stelde mij in staat mijn holistische en causale benadering van ziekte en gezondheid verder uit te breiden en te verdiepen. De opleiding dierosteopathie heb ik afgerond, onder meer met de thesis “Een osteopathische visie op de nieren van de kat”, waarmee ik door ICREO gecertificeerd ben voor osteopathie bij dieren, zoals katten, honden, andere (huis-) dieren en paarden.
Gaandeweg ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in osteopathie voor katten. Kattenosteopathie vergt, behalve de juiste osteopathische en kat-specifieke anatomische en neuro-fysiologische kennis, feitelijk geen andere technieken. Maar een fijngevoelige benadering om (extra) stress te voorkomen is essentieel om optimaal resultaat van de osteopathische behandeling bij de kat te bewerkstelligen.
Graag werk ik samen met dierenartsen en andere behandelaars van een dier, zodat de eigenaar de optimale informatie en het dier de optimale behandeling en nazorg krijgt.
Relevante voltooide opleidingen
• Animal Osteopathy, The International College for Research on Equine Osteopathy (2021)
• Pharmacovigilance (MSc), University of Hertfordshire, Engeland (2009)
• Bedrijfsfysiotherapie, Hogeschool Rotterdam (1998)
• Haptonomie, Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie, Overasselt (1994)
• Cranial-Sacral Therapy, The International Academy of Osteopathy, Gent (1992, advanced course 1993)
• Acupuncture and Traditional Chinese Medicine, European University for Traditional Chinese Medicine, Utrecht en Beijing (1988)
• Fysiotherapie, School voor Fysiotherapie ’s Hertogenbosch (1985)
Relevante aanvullende trainingen
Een korte samenvatting van de meest belangrijke onderwerpen op het gebied van dierosteopathie waarin ik nascholing heb gevolgd: verdieping in osteopathische behandeltechnieken (bijvoorbeeld van de schedel- en nekgewrichten (OAA), het kaakgewricht (TMJ) of het bekken) in relatie tot onderliggende factoren, cranio-sacrale technieken; myofasciale lijnen, en Fascial Manipulation (Stecco).
Op het gebied van katten heb ik aanvullende training gevolgd onder andere over: kattengedrag, stressreductie door aanraking, en fysiologie en neurologie van de kat (bijvoorbeeld van de oudere kat).
Het trainen en volgen van nascholingen is echter een proces dat voor mij steeds zal blijven doorgaan.
KWALITEITSWAARBORG
Dierenosteopaat is helaas een onbeschermde titel. Dat maakt dat het voor een diereneigenaar soms lastig is een goed gekwalificeerde osteopaat te vinden. Alleen een medische vooropleiding biedt toegang tot The International College for Research on Equine Osteopathy (ICREO) opleiding.
Kwaliteitswaarborg wordt echter niet alleen gevormd door de gedegen voor- en osteopathische opleiding maar ook door deelname aan (internationale) conferenties en het volgen van bijscholingen. Het intercollegiaal overleg binnen de beroepsgroep van ICREO osteopaten en het lidmaatschap van de beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie (NVDO), zijn waardevol om de professionele kwaliteit te blijven waarborgen.
Foto: Peter de Koning (PDKfoto)