BIOGRAFIE

Even voorstellen: mijn naam is Merel de Jonge.
Mijn hele professionele achtergrond is gebaseerd op het vergaren en toepassen van kennis over ziekte en gezondheid en de, zo natuurlijk mogelijke, genezing en herstel van gezondheid en een gezond evenwicht.
Na jarenlange ervaring in de humane gezondheidszorg (onder andere als fysiotherapeut en traditioneel Chinees geneeskundige) heb ik besloten in 2018 het roer om te gooien. Mijn grote liefde voor katten en mijn medisch-, wetenschappelijke achtergrond ben ik professioneel gaan combineren.
Dierosteopathie, een op wetenschap gebaseerde geneeswijze die het gehele dier in ogenschouw neemt, stelde mij in staat mijn holistische en causale benadering van ziekte en gezondheid verder uit te breiden en te verdiepen. De opleiding dierosteopathie heb ik afgerond, onder meer met de thesis “Een osteopathische visie op de nieren van de kat”, waarmee ik door ICREO gecertificeerd ben voor osteopathie bij dieren, zoals katten, honden, andere (huis-) dieren en paarden.
Gaandeweg ben ik mij steeds meer gaan specialiseren in osteopathie voor katten. Kattenosteopathie vergt, behalve de juiste osteopathische en kat-specifieke anatomische en neuro-fysiologische kennis, feitelijk geen andere technieken. Maar een fijngevoelige benadering om (extra) stress te voorkomen is essentieel om optimaal resultaat van de osteopathische behandeling bij de kat te bewerkstelligen.
Graag werk ik samen met dierenartsen en andere behandelaars van een dier, zodat de eigenaar de optimale informatie en het dier de optimale behandeling en nazorg krijgt.

Relevante voltooide opleidingen
Animal Osteopathy, The International College for Research on Equine Osteopathy (2021)
Pharmacovigilance (MSc), University of Hertfordshire, Engeland (2009)
Bedrijfsfysiotherapie, Hogeschool Rotterdam (1998)
Haptonomie, Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie, Overasselt (1994)
Cranial-Sacral Therapy, The International Academy of Osteopathy, Gent (1992, advanced course 1993)
Traditionele Chinese Geneeskunde en Acupunctuur, European University for Traditional Chinese Medicine, Utrecht en Beijing (1988)
Fysiotherapie, School voor Fysiotherapie ’s Hertogenbosch (1985)

KWALITEITSWAARBORG
Dierenosteopaat is helaas een onbeschermde titel. Dat maakt dat het voor een diereneigenaar soms lastig is een goed gekwalificeerde osteopaat te vinden. Alleen een medische vooropleiding biedt toegang tot The International College for Research on Equine Osteopathy (ICREO) opleiding.
Kwaliteitswaarborg wordt echter niet alleen gevormd door de gedegen voor- en osteopathische opleiding maar ook door deelname aan internationale conferenties en het volgen van bijscholingen. Het intercollegiaal overleg binnen de beroepsgroep van ICREO osteopaten en het lidmaatschap van de beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging Dierosteopathie (NVDO), zijn waardevol om de professionele kwaliteit te blijven waarborgen.

Relevante aanvullende trainingen op het gebied van dierosteopathie en specifiek (osteopathie) voor katten.
Understanding the aging cat: The 2021 AAFP Feline Senior Care Guidelines, Drs. Beth Boynton, Sheilah Robertson, Hazel C. Carney, Michael Ray, & Kelly St. Denis, American Association of Feline Practitioners (webinar 17jul2023)
Veranderingen in welzijnsbehoeftes van de oudere kat, Maggie Ruitenberg, Katten Kenniscentrum Nederland (webinar 15jul2023)
Connecting with Cats: The Tellington Method for Cats, Linda Tellington-Jones (1992, 2014, webinar 23jul2023); Robyn Hood (online course 25jul2023)
Tellington TTouch voor katten, Saskia Blok, TTouch4animals/Edupet (10jul2023);
Creating a Cat Friendly Veterinary Environment, Dr Sam Taylor, International Society of Feline Medicine, (webinar 27jun2023)
Bach Bloesem Remedies voor katten, Nancy Popieul, Edupet (webinar 20jun2023) (Bach Bloesem Remedies humaan 1990-1991)
Onzindelijkheid bij de kat: oorzaken, preventie en aanpak, Maggie Ruitenberg, Katten Kenniscentrum Nederland (webinar 17jun2023)
Cranio-sacrale technieken, Arine Kruijt, Nederlandse Vereniging Dierosteopathie (NVDO) (03-04,18mrt,15apr2023)
Stressreductie door aanraking, Gerrie Habers, NVDO (22mrt2023)
Bekken en OA bij het paard, onderliggende factoren en behandelingsmethoden, Kris de Ceulaer DMV PhD, NVDO (21okt2022)
Multidisciplinair Kattengedragsymposium 2022: Katten & Voeding, Liesbeth Puts & Marilyn Bakker, Katten Kenniscentrum Nederland (01okt2022)
Embryologie, Evert-Jan Ilbrink, NVDO (28sep2022)
Pijn en het brein: nieuwe inzichten, andere aanpak, Dr Ben van Cranenburgh, ICREO/Stichting ITON (23nov2019)
Kattengedrag, Eline Teygeler & Frits Lamberts, Tinley Academie / Dierenbescherming Brabant Zuid-Oost (24-31okt, 7-14-21-28nov2006)

Foto: Peter de Koning (PDKfoto)