Nier- en blaasklachten

De nieren spelen een belangrijke rol bij de controle en regulering van de waterhuishouding en de bloedcirculatie. Zij vormen een informatiesysteem voor allerlei andere lichaamsfuncties en -systemen, waaronder de bloeddruk en de spijsvertering, die in hoge mate afhankelijk zijn van de werking van de nieren. Veel katten krijgen op latere leeftijd te maken met een verminderde nierfunctie, zeker als ze te weinig vocht binnenkrijgen.

Blacky’s blaasontstekingen
Blacky is een dertienjarige poes die sinds een jaar wat mankte met haar linker achterpootje. Verder had ze zo nu en dan last van blaasontstekingen. Ook bleek uit bloedonderzoek bij de dierenarts dat de nierfunctie verminderd was. Het viel op dat Blacky tijdens het lopen haar rug onnatuurlijk stijf hield. Bij onderzoek vond ik op verschillende plaatsen blokkades, zowel in haar nek- als lendenwervelkolom.

Al na een paar behandelingen werd de wervelkolom weer zó soepel dat Blacky niet mank meer liep. Bloedonderzoek bij de dierenarts liet zien dat de nierfunctie niet verder achteruit was gegaan. Tot op heden heeft zij ook geen nieuwe blaasontsteking meer gehad. Sindsdien komt Blacky alleen nog (jaarlijks) preventief bij mij om haar rug zo los mogelijk te blijven houden en zodoende de nieren zo optimaal mogelijk te laten functioneren.