Waarom in de praktijkruimte behandelen?

Mij wordt weleens gevraagd waarom ik vrijwel altijd de voorkeur geef aan een osteopathische behandeling in mijn praktijkruimte, en liever niet een kat aan huis behandel.

Het is mijn ervaring dat katten goed en in alle rust in de praktijk behandeld kunnen worden. Mogelijk is het transport in de draagmand wat stressvol, maar door bij aankomst in de praktijk de kat de tijd te geven te wennen aan de ruimte, en het hebben van overzicht vanuit de wat hogere plekjes, te ruiken en los te lopen, is het weliswaar een vreemde plek, maar went het snel.
De ruimte waar de osteopathische behandeling plaatsvindt, bevat weinig “afleidingen” voor de kat. In het belang van de rust is daarom bij voorkeur ook alleen de vertrouwde mens/verzorger aanwezig tijdens een behandeling.

Anders is de situatie wanneer ik voor een behandeling thuis in de vertrouwde omgeving van de kat kom. Door in zijn comfortabele, vertrouwde en veilige omgeving te komen vorm ik voor de kat eerder een bedreiging. Ik ben zijn/haar huis binnengekomen. Vaak zie je iets vergelijkbaars optreden als er (ongewenst) bezoek in huis komt. De kat wil daar niets mee te maken hebben en mag/zal/kan weglopen als dat veiliger voelt.
Alleen, als ik voor een behandeling aan huis kom, dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat de kat in de kamer blijft en dat ik hem mag aanraken. De veilige omgeving van de (van nature territoriaal ingestelde) kat kan dan worden bedreigd en dit kan heel veel stress opleveren. Het lijkt er op dat dit mogelijk meer stress oplevert dan het vervoer naar en de behandeling in de praktijk. En is de kat in de praktijk geweest, dan heeft zij nog steeds haar veilige onbedreigde onderkomen thuis om weer naar terug te keren.

Uitzonderingen bevestigen natuurlijk de regel, maar het is mijn ervaring dat katten zich op “vreemd terrein” in het algemeen beter laten onderzoeken en optimaler laten behandelen.