ONZINDELIJKHEID

Onlangs heb ik een erg interessant webinar over onzindelijkheid bij de kat gevolgd. De gedragsmatige aspecten die te maken hebben met het ontstaan van onzindelijkheid (niet te verwarren met sproeigedrag!) werden op een heel verhelderende manier besproken door Maggie Ruitenberg van Katten Kenniscentrum Nederland.
Kern is dat je weet wat de natuurlijke behoeften van een kat zijn. Onzindelijkheidsproblemen ontstaan als de kat, in zijn gedomesticeerde leven bij ons in huis, op enigerlei wijze beperkt wordt in zijn natuurlijk gedrag. Dit kan te maken hebben met de kattenbak zelf, maar ook met andere factoren die stress opleveren omdat niet voldoende rekening wordt gehouden met wat een kat van nature nodig heeft.
Natuurlijk kan er ook een medische oorzaak voor het ontstaan van onzindelijk gedrag zijn. Het is daarom altijd zinvol om bij onzindelijkheid eerst ook de dierenarts te raadplegen.

Wat kan osteopathie betekenen voor de onzindelijke kat?

Als osteopaat zie ik regelmatig onzindelijke katten in mijn praktijk. Onzindelijkheid kan door vele oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld door verkleving van litteken weefsel na een operatie in de onderbuik, maar ook na een castratie of sterilisatie kan er zoveel spanning in de bekkenbodemstructuren ontstaan dat dit leidt tot onzindelijkheid. Andere oorzaken kunnen een hormonale disbalans zijn, of neurologische problemen waarbij de aansturing en communicatie tussen hersenen en de blaas of darmen verstoord is.

Heel vaak wordt de oorzaak gevormd door beperkingen van het bewegingsapparaat, bijvoorbeeld door artrose in de heupgewrichten (vaak bij de oudere kat!) of wervelblokkades waardoor een kat simpelweg niet de meest natuurlijke houding meer kan aannemen om de darm of blaas optimaal te kunnen legen. Als bovendien de kattenbak te klein is, te hoge instap heeft, of onvoldoende ruimte biedt, dan is onzindelijkheid een logisch gevolg.

Het kan heel zinvol zijn om bij onzindelijkheid ook een osteopathisch onderzoek te doen. In de meeste gevallen volstaan 1-3 behandelingen.

In mijn praktijk werk ik daarom graag samen met zowel dierenartsen als andere behandelaars zoals gedragstherapeuten om het onzindelijkheidsprobleem van de kat via alle kanten op te lossen.