Kat versus hond
Hoewel er veel overeenkomsten zijn in de osteopathische behandeling van katten en honden, zijn er net zoveel verschillen!
Anatomisch gezien bijvoorbeeld hebben katten een veel flexibeler bewegingsapparaat door hun net iets andere skelet- en spierbouw in vergelijking met honden.
Tijdens het onderzoek gebruik ik ook een veel lichtere aanraking. Ik ga soepel over van onderzoek naar de behandeling waarbij ik voorbereid ben om af en toe snel te werken, aangezien katten (zelfs onze huiskatten) zich soms, eerder dan honden, instinctief als natuurlijk wild dier gedragen. Stress door te lang doorgaan of te stevig vastgehouden worden werkt dan juist averechts. Dus soms moet ik in zeer korte tijd zoveel mogelijk behandelen en oplossen, gewoon om er zeker van te zijn dat het acceptabel is en blijft voor de kat.
Hoewel dit misschien als een beperking klinkt, is het behandelen van katten een uitdaging die zeer de moeite waard is, aangezien zij zeer gevoelig zijn en juist goed reageren op osteopathische behandelingen!