BIOGRAFIE

Even voorstellen: mijn naam is Merel de Jonge.
Met mijn fascinatie voor beweging en gezondheid begon het humane deel van mijn carrière als fysiotherapeut, haptonoom en traditioneel Chinees geneeskundige. Ruim 20 jaar later rondde ik in Engeland de universitaire studie pharmacovigilance af en werd werkzaam op het snijvlak van veterinaire en humane geneeskunde. Maar uiteindelijk miste ik, na jarenlang toch voornamelijk met humane medische en wetenschappelijke vraagstukken bezig geweest te zijn, een professionele link met dieren.
In 2018 heb ik het roer omgegooid om mijn grote liefde voor katten en mijn medisch-, wetenschappelijke achtergrond professioneel te gaan combineren. Vroeger had ik voor één van mijn katten al eens tevergeefs naar een dierenosteopaat gezocht. Deze ervaring was het zaadje voor de beslissing jaren later om dierosteopathie te gaan studeren én op zoek te gaan naar mogelijkheden om mij te gaan specialiseren in osteopathie voor katten.
Dierosteopathie, een op wetenschap gebaseerde geneeswijze die het gehele dier in ogenschouw neemt, stelde mij in staat mijn holistische en causale benadering van ziekte en gezondheid verder uit te breiden en te verdiepen. Gezondheid is immers meer dan de afwezigheid van klachten. De opleiding dierosteopathie heb ik afgerond, onder meer met de thesis “Een osteopathische visie op de nieren van de kat”, waarmee ik door ICREO gecertificeerd ben voor osteopathie bij dieren, zoals katten, honden, andere (huis-)dieren en paarden.
Sindsdien ben ik mij volledig gaan toeleggen op osteopathie voor katten. Dit vergde geen wezenlijk andere osteopathische technieken maar wel uitgebreidere kat-specifieke kennis. In de afgelopen jaren ben ik intensief verder gaan studeren om mijn anatomische, neuro-fysiologische én osteopathische kennis verder te verdiepen. Onontbeerlijk was hierbij ook kennis van natuurlijk gedrag en natuurlijke behoeftes van de kat. En praktisch bleek een fijngevoelige benadering om (extra) stress te voorkomen, essentieel om een optimaal resultaat van de osteopathische behandeling bij de kat te bewerkstelligen.
In mijn dagelijkse praktijk kan ik nu deze gedegen wetenschappelijke dierosteopathische kennis op een fantastische manier samen laten komen met mijn fascinatie en liefde voor katten.

Relevante voltooide opleidingen
Animal Osteopathy, The International College for Research on Equine Osteopathy (2021)
Pharmacovigilance (MSc), University of Hertfordshire, Engeland (2009)
Bedrijfsfysiotherapie, Hogeschool Rotterdam (1998)
Haptonomie, Wetenschappelijk Instituut voor Haptonomie, Overasselt (1994)
Cranial-Sacral Therapy, The International Academy of Osteopathy, Gent (1992, advanced course 1993)
Acupuncture and Traditional Chinese Medicine, European University for Traditional Chinese Medicine, Utrecht en Beijing (1988)
Fysiotherapie, School voor Fysiotherapie ’s Hertogenbosch (1985)

Relevante aanvullende trainingen
Een korte samenvatting van de meest belangrijke onderwerpen op het gebied van dierosteopathie waarin ik nascholing heb gevolgd: verdieping in osteopathische behandeltechnieken (bijvoorbeeld van de schedel- en nekgewrichten (OAA), het kaakgewricht (TMJ) of het bekken) in relatie tot onderliggende factoren, cranio-sacrale technieken; myofasciale lijnen, en Fascial Manipulation (Stecco).
Op het gebied van katten heb ik aanvullende training gevolgd onder andere over: kattengedrag, stressreductie door aanraking, en fysiologie en neurologie van de kat (bijvoorbeeld van de oudere kat).
Het trainen en volgen van nascholingen is echter een proces dat voor mij steeds zal blijven doorgaan.

KWALITEITSWAARBORG
Dierenosteopaat is helaas een onbeschermde titel. Dat maakt dat het voor een diereneigenaar soms lastig is een goed gekwalificeerde osteopaat te vinden. Alleen een medische vooropleiding biedt toegang tot The International College for Research on Equine Osteopathy (ICREO) opleiding.
Kwaliteitswaarborg wordt echter niet alleen gevormd door de gedegen voor- en osteopathische opleiding maar ook door deelname aan (internationale) conferenties en het volgen van bijscholingen. Het intercollegiaal overleg binnen de beroepsgroep van ICREO osteopaten en het lidmaatschap van de beroepsvereniging, de Nederlandse Vereniging voor Dierosteopathie (NVDO), zijn waardevol om de professionele kwaliteit te blijven waarborgen.

Foto: Peter de Koning (PDKfoto)